Hetkessä elävä unelmoija ja toisinaan murehtimiseen taipuvainen Pesupähkinä sekä jalat maassa kepposteleva rauhallisuuden perikuva Pesupallo opettelevat äidiksi ja isäksi joulukuussa 2010 tähän kaoottiseen maailmaan syntyneelle pikku Taatelilleen aka Pyöriäiselleen.

lauantai 6. marraskuuta 2010

Klinikka that is

Eilen piipahdimme ekskulla Naistenklinikalla. Ensin norkosimme ja kärsimme hapenpuutteesta yhdessä 14:sta synnytyssalista, ja sen jälkeen menimme neukkariin katselemaan dvd:n lapsivuodeajasta Klinikalla. Paikalla oli jotakuinkin kymmenen äitiä miehineen. Klinikan oleskelutilat alhaalla synnärillä ovat ankeat, mutta synnyttäjänä minun tuskin tarvitsee miettiä siellä hengailua. Klinikan kätilö teki Palloon ja minuun vaikutuksen: hän ei lässyttänyt äidillisesti eikä selittänyt vanhakantaisia meillä-ponnistetaan-näin-sisäänhengitys-leuka rintaan-ponnistus-höpinöitä saati kihertänyt maanisesti puheripulinsa lomassa (esimerkit Kättärin vastaavasta ekskusta). Kätilö kertoi lyhyesti ja ytimekkäästi faktat Klinikasta, esitteli apuvälineitä, kertoi ainakin omasta tavastaan kannustaa synnyttäjää liikkumaan mahdollisimman paljon ja kokeilemaan eri asentoja. Synnytystoiveet pyysi ottamaan mukaan itse tilanteeseen, kun taas Kättärillä vanhempi kätilö suhtautui toiveisiin aika penseästi.

Vertailutuloksia: Kättärillä on yki ammehuone ja ammeeseen saa synnyttää, Klinikan yhdessä ammehuoneessa ei saa synnyttää ammeeseen. Kättärillä on kaksi synnytysjakkaraa, Klinikalla "kaikille riittää". Klinikalla on useammin sulku. Kättärillä saa halutessaan akupunktiota, Klinikalla ei kukaan kätilöistä osaa antaa sitä. Isät huomioidaan Kättärillä paremmin: Klinikalla isälle ei heru ruokaa tai muutakaan ennen kuin paikka perhehuoneessa on varmistunut - ja synnytyshän voi siis kestää sen vuorokauden...

Klinikalla on synnärillä hauska puinen hylly, jossa on yksi hyllytaso per päivä. Riviin tasoille kätilöt asettavat aina korista skumppakorkin, jossa on joko vaaleansininen (todellako?!) tai -punainen (ooh, kuinka yllättävää!) nauha. Kun pidimme taukoa saliluennosta, kätilö asetteli hyllyyn kahta korkkia, jotka olivat kiinni toisissaan. Päivän toiset kaksoset olivat syntyneet - kuulimme ainakin toisen ensirääkäisyt kuunnellessamme tutustumista vetävän kätilön jutustelua, eli äänieristys ei ole paras mahdollinen - ja kuulemma päivän kolmannet olivat vielä tulossa.

Itselleni suurin Klinikalla eteen tullut ylläri olivat opiskelijat, joiden ottamista mukaan äksöniin toivottiin jokaiselta. Kyseessä eivät siis ole kätilöopiskelijat kuten Kättärillä, vaan mm. synnytyslääkäriksi opiskelevat. Opiskelijan saa kuulemma heivata ulos kesken kaiken.

Pallo juurikin äsken ihmetteli, kuinka eri tavalla Kättärillä ja NK:lla neuvottiin tulemaan heidän tykönsä. Kättärillä puhuttiin yhtäjaksoisesti kaksi tuntia kestäneistä supistuksista, joiden väli on 5 minuuttia. Klinikalla sanottiin, ettei missään tapauksessa kannata kytätä säännöllisiä supistuksia, vaan tulla synnärille, "kun kotona ei enää voi olla" eli kivut käyvät sietämättömiksi. Mietinkin nyt jumppapallon hommaamista kotiin...

Tässä vihdoin kuva Hollannista saapuneista vankkureista. Matkustajaa odotellessa...

1 kommentti:

Salla kirjoitti...

Mahtava blogi! Löysin tänne aamulla googlatessani löytyykö muita perhevalmennukseen skeptisesti suhtautuvia. :) Tää kättärin ja klinikan vertailu oli mielenkiintoista luettavaa.