Pisti taas hyvällä tavalla mietityttämään tämä Kempparin kirjoitus. Professori Jorma Toppari on taas nostanut esille kosmetiikkatuotteiden kemikaalien haitallisuuden - etenkin sikiölle. Me naiset altistumme niin valtavalle määrälle kemikaaleja, kun jokainen tarvitsee sen meikkipussin ja nesessäärin muine kosmetiikkatuotteineen. Suihkusaippuat ja shampoot sisältävät helvetillisen määrän kemikaaleja, voitelemme itsemme päivittäin hyväntuoksuisilla, parfymoiduilla rasvoilla, naamaan omat "supertehokosteuttavat" ikinuorirasvat ja silmänympärysvoiteet, päälle meikkivoide, puuteri ja muut. Hiuksiin lyödään hoitoaine, kosteus- ja kiintoseerumi, volyymiboosteri, vaahto ja kruunuksi kiinne. Hurjaa, mutta monen arkea.
Ei voi olla kertailematta, mitä itse on tehnyt säästääkseen vauvaa kemikaalialtistukselta jo sikiöaikana ja mitä OLISI VOINUT tehdä enemmän…
Itse olen jo pidempään suosinut luonnonmukaisia tuotteita ihonhoidossa ja ehostuksessa. Raskauden myötä pois jäivät myös kynsilakat (en ole niin vannoutunut kynsilakkaihminen, että viitsisin ostaa luomusarjojen kynsilakkoja), normaalit (tuuheuttavat) shampoot ja kaikki hajuvedet. Kookosöljyä olen käyttänyt ihon kosteuttamiseen jo vuosia, nyt tilalle tuli Weledan raskausajan hoitoöljy. Dödö on Biothermin: ilman alumiinia sekä muita myrkkyjä. Se mistä en ole päässyt eroon ovat hiusten muotoilutuotteet. Sapettaa, mutta en ole löytänyt hyvää, pitävää muotovaahtoa ja lakkaa luomupuolelta. Jos joku on, vinkatkoon! Lisäksi ripsivärini on edelleen, 10 vuoden pinttyneen tavan mukaisesti Kanebon 38.
Raskauden ajan valtavaan pilleriarsenaaliin olen yrittänyt löytää sellaiset, joissa on mahdollisimman vähän ylimääräisiä aineita (värit jne.).
Nyt vauvalle olen varannut kylpyöljyä ja perusrasvaa - jos sitä satutaan tarvitsemaan -, lähikosmetiikkaa Latviasta, Mádaran valikoimista, jota myyvät ainakin Ruohonjuuri ja Hyvinvoinnin tavaratalo. Itse käytän Mádaran puhdistusvaahtoa, joka toimii Laveran kuorinta-aineen kanssa tosi hyvin naamanhoidon perussettinä.
On hyvä, että näistä asioista puhutaan. Ja vielä parempi, että kemikaalittomia vaihtoehtoja on nykyisin hyvin saatavilla. Ja usein vaihtoehdot ovat paaaljon parempia kuin ne perinteiset isojen merkkien tökötit.
Allaolevaa Argital-sarjaa soisin jonkun myyvän Suomessa laajemminkin. Punnitse&säästä myy jotain tuotteita satunnaisesti ja kampaajaltani saan tilattua niitä suoraan.
4 kommenttia:
Ihe en jaksa potea huonoa omaatuntoa, vaikka meikkaankin päivittäin vielä tässäkin vaiheessa raskautta. Samalla tavalla kaikkea olen käyttänyt, enkä oikeastaan usko, että lapsi nyt käsiin kuolee sen takia :D
Ehkä ensi raskaudessa viisaampana sitten kemikaalien kanssa.
Itse en ollut meikkaamatta raskausaikana (nyt rv37+), jos tästä aiheesta olisi uutisoitu aiemmin niin ehkä olisin siirtynyt aiemmin myös luonnonkosmetiikkaan (harkitsin mineraalimeikkejä melkein vuoden ja nyt hankin kokeilupakkauksen). Hiuksiani on miedosti raidoitettu kerran raskausaikana mutta muotoilutuotteita olen käyttänyt päivittäin (pesen hiukseni kerran viikossa joten shampoota, hoitoainetta ja pohjamuotoiluainetta laitan kerran ja kiinnettä sitten joka päivä). Minulla on työ, jossa on hyvä olla suht edustava, joten aikuisiän aknen arpinaamalla en halua mennä au naturel. Kroppaani en ole rasvannut koskaan ja kasvotuotteeni ovat olleet jo vuosia Yonkaa, joka ei käsittääkseni ole pahaa kemikaalikuraa. Ennen tätä uutisointia vaihdoin kasvotuotteeni jojobaöljyyn. Kanebon 38:sta en kykene luopumaan... pahimpia kemikaalipaheita sen lisäksi lienevät siis ne hiustuotteet, ajoittaiset kynsilakat ja hajuvesi (tosin pahoinvointiviikoilla rv5-rv11 en pystynyt käyttämään mitään juurikaan tuoksuvaa).
Luulisi, että luonnonkosmetiikkaa voi käyttää huoletta, joten siirryn siihen sitten nyt asteittain, kunhan nuukana ihmisenä käytän vanhat pois...
Ei lapsi varmaankaan käsiin kuole, mutta kaikki nuo tutkimustulokset kuten syöpien lisääntyminen jne kyllä mua ainakin huolestuttaa. ihan pitkällä aikavälilläkin.
Onneksi vauvoille on luomusoseita - jos ei kaikkea jaksa soseuttaa itse -, -ihonhoitotuotteita ja lääkkeitäkin voi koettaa välttää suosimalla homeopaattisia ja ylläpitämällä hyvää vastustuskykyä ei-einesruokavaliolla. Pienestä asti se on vitsa vännettävä, jos haluaa suojella lasta turhilta kemikaaleilta :)
Luonnonkosmetiikka on juurikin hyvä. Mineraalimeikit on onneks muutenkin niin hip ja pop, että niitä saa joka paikasta, jos ei välttämättä halua tai voi ostaa pienten merkkien tuotteita.
Eskoisen (8v) kohdalla ostelin juurikin luomukasviksia ja tein soseet itse uupumuksen partaalla (ei ollut helppo vauva-aika, ei..), joten valikoimien parannuttua olen päättänyt ostaa mössöt valmiina, kun kaikesta saa luomuversion. Mieluummin ei niin uupunut äiti tässä taloudessa :) Homeopatiaan mun usko ei riitä ja luontaisvalmisteita (esim. merileväpuristeet, joita normaalisti käytän) olen karttanut visusti raskausaikana mutta niin olen kyllä lääkkeitäkin viimeiseen asti. Esikko on taaperosta saakka kärsinyt ahtaiden tiehyiden aiheuttamista jokasyksyisistä korvatulehduksista, jotka ovat aina niin akuutteja, märkiviä ja tuskallisia että meillä niihin ei riitä seuranta (korva puhkeaa parissa tunnissa).
Kyllä tässä huushollissa syödään karkkiakin (ei kyllä atsoväri"hedelmä"karkkeja, koska kukaan ei pidä niistä), esikolla on saunajuomana limskaa ja eilen illalla mässytettiin sipsejä, koska en halua tehdä lapsen ruokavaliosta liian puritaanista esim. kavereiden synttäreiden takia. Tahtoo vaan käydä niin, että sipsipussin ja limskojen loput väljähtyy kaappiin, kun mieli tekee enemmän mummon mehua ja itsetehtyjä ruissnäksyjä... Lapsesta lie kuitenkin kasvamassa ruokatiedostava - eilen juuri juttelimme hänen aloitteestaan energiajuomien haitoista, kun esikoinen kauhisteli koulunsa 8-luokkalasten kirjoituksia energiajuomien puolesta.
Näitä uutisointeja seuratessa olen miettinyt, että mitähän altistuksia saatiin 70-luvulla, jolloin oli yleistä polttaa tupakkaa sisällä huolimatta siitä, onko perheessä pieniä lapsia, parin viikon ikäisille kehotettiin neuvolassa antamaan "tuoremehua ja raasteita" (näin oli esikon isän neuvolakortissa, äiti teki työtä käskettyä ja kas, esikon isällä on siitepölyallergia ja ristiallergiat), jopa maksaa... muovituotteet olivat uusi juttu eikä niiden myrkyllisyyttä takuulla tutkittu. Eikä ollut käytössä aurinkorasvoja tai -laseja, joilla nykyisin suojataan jo vauvojen silmät ehkäisemään vanhuusiän kaihia...
Ja, onhan se järkkyä, että osa vanhemmista seuraa ja pyrkii hallitsemaan kaikkea kemikaalialtistusta samalla kun osa (tämä on usein nähty Kättärin edessä) odottavista äideistä vetää posket lommolla röökiä koko raskausajan (parhaat nää "supistusten välissä ehtii röökille") tai istuu muutamalla sidukalla lähipubissa. Niiden, jos jonkin, käytöstä on osoitettu jo ajat vaaroja mutta eipä näytä kaikkia nappaavan.
Lähetä kommentti