Huh, intensiivinen shiatsuviikonloppu ja kuolettavan pitkä(ltä tuntunut maanantainen) työpäivä takana. Ilmoittauduin jo elokuussa opiskelemaan shiatsun perusteet kahden päivän aikana ja ne päivät koittivat kuin varkain viime viikonloppuna.
En tiennyt kurssille mennessäni shiatsusta juuri mitään. Sen olin kuullut, että shiatsun sopivuudesta raskaana olevalle ollaan montaa mieltä. Mutta ohjaaja kertoi minulle, että voin mainiosti osallistua kurssille. Niinpä menin. Hän tosin korjasi sanomisiaan sunnuntaina todeten että jos olisi tiennyt minun olevan näin pitkällä, hän olisi ehkä suositellut odottamaan kevääseen.
Shiatsu on siis sananmukaisesti peukalopainantaa. Käytössä ovat samat meridiaaneilla sijaitsevat akupisteet kuin esim. akupunktiossa, meridiaanihieronnassa ja siis myös kiinalaisessa lääketieteessä. Noh, synnytyksen käynnistäviä pisteitä on lantion ja alaraajojen alueella runsaasti, joten treeniparini ei voinut treenata shiatsua lainkaan näihin kehonosiini. Hieman hankalaa oli myös vatsallaanmakuu selän painelun aikana. Makasin puolittain kyljelläni. Mutta napina sikseen, opin tekemään 1,5 tunnin kokonaisen perusshiatsuhoidon, mikä oli kurssille menon tavoitteenakin. Jatkokurssille menen kolmen viikon kuluttua olevan kurssin sijaan kuitenkin vasta keväällä.
Shiatsu elävöittää ja energisoi. Ainakin kääpiöön se tehosi todella voimakkaasti. Ohjaaja kyseli lauantaina, oliko vauva ollut ensimmäisen päivän jälkeen rauhallisempi tai vilkkaampi. Potkujen ja vatkautumisen takia puolittain valvotun yön jälkeen sopertelin jotain vilkkaudesta. Itse olin viikonlopun jäljiltä aika raato. Hoidon antaminen on yllättävän raskasta, sekä fyysisesti että henkisesti. Toisaalta se muistuttaa meditatiivista harjoitusta, sillä keskittyminen ei juurikaan herpaannu; näpläät hoidettavan varpaita tai sivelet leukaperiä ihan transsissa. Toisaalta se on kuin urheilua: könötät erilaisissa kyykyissä, polviasennoissa ja seisoen hoidettavan äärellä ja painat samaan aikaan peukaloilla tai kämmenillä. Mieltä askarrutti erityisesti lauantaiaamuinen hedari (päänsärystä olen kärsinyt viimeksi ennen raskautta). Ohjaaja kertoi, että usein päällään työtä tekevällä ihmisellä ilmenee shiatsun aloittamisen jälkeen juuri päänsärkyä. Se lähti heti, kun pääsimme tekemään toisillemme shiatsua pään alueelle. Oih, kuinka rentouttavaa.
Minusta on hieno saavutus, että shiatsu tehosi edes toiseen meistä suitsait! Tokihan shiatsua pitäisi saada pidemmän aikaa ja vaikkapa päivittäinkin, jotta sen vaikutukset alkaisivat todella tuntua.
Seuraavaksi teen skeptiselle Pallolle hoidon. Katsotaan, millaisen reaktion se hänessä aiheuttaa.
Tässäpä muuten kiintoisa sivusto, jos akupisteet ja kiinalainen lääketiede kiinnostavat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti