Hetkessä elävä unelmoija ja toisinaan murehtimiseen taipuvainen Pesupähkinä sekä jalat maassa kepposteleva rauhallisuuden perikuva Pesupallo opettelevat äidiksi ja isäksi joulukuussa 2010 tähän kaoottiseen maailmaan syntyneelle pikku Taatelilleen aka Pyöriäiselleen.

perjantai 18. kesäkuuta 2010

Ensikontakti pölypussiin

Kela on kyllä yksi niistä instansseista, jonka kanssa tekemisissä olemisen välttäisi, jos se olisi suinkin mahdollista. Lähestyin tänään pomoni pyynnöstä ensimmäistä kertaa puhelimella Kelan aurinkoista asiakaspalvelua. Seitsemän minuutin jonotuksen jälkeen sammaloituva naisääni vastasi kuin maan alta. Puhelu tyssäsi ensimmäiseen kysymykseeni "kuka määräaikaisessa työsuhteessa maksaa äitiyspäivärahan", sillä kukaan duunissa eikä edes päättävässä portaassa tiennyt, että jääkö määräaikaisen työsuhteen äitiysloman alle jyräytyvä pätkä firman vai Kelan maksettavaksi - ei tiennyt sen puoleen asiakaspalvelutätihenkilökään. "Maksaako työnantaja sinulle äitiysloman ajalta palkkaa?" nainen jankkasi lakonisesti. Täh?! Miksi maksaisi?! "Otan selvää asiasta ja palaamme vastauksen kanssa kahden päivän kuluessa." Kivakiittihei. Kului tunti pari ja puhelin soi. Sama pölypussi taas: "Olisin tarvinnut selvityspyyntöön tarkennuksen. Saatko palkkaa työnantajaltasi äitiysloman aikana?" Päässäni säkenöi. Siis miksi saisin!? ÄitiysLOMALLA?! "Palaamme asiaan kahden päivän kuluessa." Kysyin frouvalta, olenko tosiaan ensimmäinen määräaikaisessa työsuhteessa oleva tuleva äiti. Luulin, että meitä on nykyaikana paljonkin. Olin ilmeisesti väärässä.

Iloisempiin asioihin: tempaisin ja tilasin tänään itselleni uudet prillit! Ne löytyivät kuin sattuman kaupalla viimeisen oljenkorren päästä. Havanan väriset Kutsit!

Saan ne kahden viikon päästä nenälleni keikkumaan!

Muutenkin ilta oli kiva: näin pitkästä aikaa ystävääni (hei vaan jos löysit tän blogin, senkin!!) ja hänen uuden kotinsa. Lisäksi kävimme apettamassa uusitussa lähi- ja luomuruokaan erikoistuneessa Kitch-ravintolassa Eerikinkadulla. Suosittelen couscous-halloumisalaattia.

Odottelen jo kovasti, milloin kääpiön liikkeet alkavat tuntua. Toistaiseksi en ole tuntenut kuplintaa, perhosen siiveniskuja, pulputusta, höyhenen kutitusta tai muutakaan, joiksi olen kuullut ekoja liikkeitä kuvailtavan. Ehkä jo pian... Onhan kääpiö jo reilut kymmenisen senttiä ja sata grammaa ihmistä. Pian livahdetaan jo viidennelle kuulle, ja vauvan kasvutahti kiihtyy kiihtymistään.

Nyt hyppään lakanoiden väliin Lapiduksen Jensin kanssa. Kiihkeä suhteemme vie liki kaiken kotona- ja valveillaoloaikani. Ja kyseessä on vasta esileikki! Maltan tuskin odottaa laiturinnokkaa ja kahta muuta sessiota.

3 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Jee, löydetty ja luettu! Nyt laitan tän suosikkeihin. Hyvä pähkinä ja pallo!

Anonyymi kirjoitti...

hei, kerron omasta kokemuksestani, toivottavasti se auttaa. työnantaja voi maksaa äitiysloman alusta palkkaa, vähän samaan tapaan kuin sairaslomalla saa palkkaa. luulin että tämä kuului kaikille mutta ehkä riipuu työehtosopimuksesta?
jokatapauksessa itse jäin äitiyslomalle viime vuonna 4.6 ja minulla oli määräaikainen työehtosopimus syyskuun loppuun asti. työnantaja maksoi sen alkupätkän eli elokuun loppuun saakka, sen jälkeen siirryin kelan rahoille. myös lomapäiviä kertyy äitiysloman aikana, joten ne maksettiin minulle syyskuun lopussa vielä rahana kun lopputili tuli(työnantaja ei toki oli velvollinen jatkamaan työsopimusta äitiysloman aikana).

Pesupähkinä kirjoitti...

Kiitos selvennyksestä! Oikein ystävälliset Kela-täti ja -setä selittivät mulle tänään asian ja juuri noinhan se oli. Eli jos työntantaja kuuluu virallisesti johonkin työnantajaliittoon, sopimus velvottaa heitä toimimaan sen mukaan mitä sopparissa sanotaan äitiyspäivärahan maksamisesta työntekijälle. On siis liittosopimus- ja työpaikkakohtaista. Meillä ta maksaa 72 päivää mulle palkkaa, sitten siirryn Kelan mammaksi :)